1.Maak je financiën inzichtelijk & stel een budget vast
Voordat je opzoek gaat naar een woning, is het belangrijk om een goed inzicht te hebben in jouw financiën. Maak een overzicht van jouw inkomsten, uitgaven, spaargeld en eventuele schulden. Dit geeft een realistisch beeld in wat je je kunt veroorloven en welk soort hypotheek haalbaar is. Je kunt hiervoor een hypotheekadviseur inschakelen. Je moet namelijk rekening houden met niet alleen de aankoopprijs, maar ook met aanverwante kosten zoals overdrachtsbelasting, notaris- en makelaarskosten, en eventuele renovaties die nodig zijn.
2. Doe grondig onderzoek
Voer uitgebreid onderzoek uit naar de verschillende buurten en wijken waarin je geïnteresseerd bent. Let op zaken zoals voorzieningen, veiligheid, scholen en OV. Dit zal je helpen bij het bepalen van de locatie die het beste past bij je levensstijl.
3. Bepaal jouw wensen & probeer flexibel te zijn
Wat vind je belangrijk in een huis? Hoeveel kamers heb je nodig? Wil je een tuin of balkon? Hoe belangrijk is de ligging? Door jouw wensen op een rijtje te zetten, kun je gerichter naar woningen zoeken. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat je vaak niet alles kunt krijgen wat je wilt. Soms moet je concessies doen, bijvoorbeeld op de ligging of de grootte van het huis. Houd dit in gedachte!
3. Neem een deskundige makelaar in de arm
Een ervaren makelaar kan van onschatbare waarde zijn tijdens het aankoopproces. Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van jou als koper. Hij/zij kan je begeleiden, adviseren en helpen bij het vinden van het perfecte huis dat aan jouw wensen voldoet. Het is vaak ook een optie om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor onderhandelingen.
4. Plan bezichtigingen in
Zodra je een aantal woningen hebt gevonden die binnen jouw budget vallen, is het tijd om ze te gaan bezichtigen. Neem bij de bezichtiging iemand mee die je kan adviseren, bijvoorbeeld een vriend, familielid of hypotheekadviseur. Bij het bezichtigen van een huis is het verstandig om te letten op verborgen gebreken, zoals structurele problemen, vochtproblemen of achterstallig onderhoud.
5. Een woningmatch? Onderhandel verstandig
Zodra je een geschikt huis hebt gevonden, is het tijd om te onderhandelen over de prijs. Je kunt een bod doen. Bepaal de onderhandelingsruimte, jouw maximale budget en de ideale prijs. Je kunt het bod mondeling uitbrengen, maar het is altijd verstandig om het schriftelijk te bevestigen via e-mail om eventuele misverstanden te voorkomen. Vertel daarbij jouw onderbouwing en (ontbindende) voorwaarden. De verkoper kan jouw bod accepteren, afwijzen of met een tegenbod komen, waarmee de daadwerkelijke onderhandeling pas begint.
6. Laat alles juridisch nakijken
Wanneer jouw bod geaccepteerd is, wordt er een koopovereenkomst opgesteld. In deze overeenkomst staan alle afspraken over de koop van het huis, zoals de koopprijs, de overdrachtsdatum en de ontbindende voorwaarden. Laat alle juridische aspecten grondig controleren voordat je een koopcontract tekent. Een foutje wil je niet over het hoofd zien.
7. Als starter op de woningmarkt in de Hoeksche Waard
Als starter op de woningmarkt in de Hoeksche Waard is het belangrijk om je te realiseren dat het aanbod beperkt is en dat de prijzen hoog zijn. Het kan dus even duren voordat je een geschikt huis vindt. Wees geduldig en blijf zoeken.
Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijkheden die er zijn voor starters in de Hoeksche Waard. Er zijn bijvoorbeeld verschillende subsidies en leningen beschikbaar die je kunnen helpen bij het kopen van jouw eerste huis.
Wij helpen je graag bij het kopen van jouw eerste huis
Makelaardij de Jong is een ervaren makelaarskantoor dat al jarenlang actief is in de Hoeksche Waard. Wij helpen je graag bij het kopen van jouw eerste huis. Wij bezichtigen samen met jou het woonhuis en nemen dit grondig door, wij adviseren je o.a. over de reële waarde van de woning, wij doen onderzoek naar de woningmarkt en nog veel meer!
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.